Orice mod de a interzice alăptatul în public va fi sancționat cu până la 2.000 de lei. Proiectul a trecut de Parlament

0
299
 

Camera Deputaților a adoptat, joi, proiectul de lege privind alăptarea în spațiile publice.

Proiectul prevede sancțiuni ce pot ajunge până la 2.000 de lei pentru fapte ca evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil de până la 24 de luni, interzicerea în orice mod a alăptării în spațiile publice a unui copil de până la 24 de luni și refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil de până la 24 de luni, în condițiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Proiectul menționează că faptele descrise vor fi considerate contravenții și sancționate ca atare “chiar dacă spațiile publice sunt dotate cu camere de tip «mama și copilul»”.

„Proiectul de lege pe care l-am semnat și pe care l-am susținut, fiind mamă de doi, privind alăptarea în spații publice a fost adoptat azi de Camera Deputaților, forul decizional. Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.

Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei.

Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate”, a declarat senatoarea Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Camera Deputaților a fost for decizional în cazul acestui proiect care merge, acum, la promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.