Comisia pentru Transport din Camera Deputaților a dat miercuri undă verde eliminării taxei de pod de la Fetești și Giurgeni – Vadu Oii, anunță inițiatorul proiectului de lege, Bogdan Huțucă (PNL). Proiectul a fost votat deja de Senat și mai are de trecut doar votul final din plenul Camerei Deputaților.
„Această taxă este una discriminatorie. Ea nu se justifică, deoarece șoferii oricum achită rovinieta pentru folosirea drumurilor naționale. Nu este corect ca unii români să plătească suplimentar aceeași taxă. Românii care trec peste podurile Cernavodă – Fetești și Vadu Oii-Giurgeni plătesc o taxă suplimentară, care a fost instituită doar din rațiuni pur financiare”, a declarat într-un comunicat deputatul Huțucă, șeful PNL Constanța.
Deputatul liberal arată că eliminarea taxe va ajuta antreprenorii români, în special pe cei dobrogeni, dar și consumatorii din întreaga țară.
„Prin eliminarea acestei taxe sprijinim indirect atât antreprenorii, în special transportatorii, cât și angajații constănțeni. Pentru a avea o economie puternică și sănătoasă trebuie să înlăturăm bariere din calea antreprenorilor.
Propunerea noastră este ca aceste taxe să fie eliminate de la începutul anului viitor, pentru a nu afecta în niciun fel bugetul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere în acest an. România are nevoie de investiții majore în infrastructură și guvernul liberal va face aceste investiții cu bani europeni, cu finanțare din PNRR și cu bani de la bugetul de stat”, încheie liderul liberal.
Ministrul Transporturilor nu este de acord
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu este de acord cu eliminarea acestor taxe, fiind de părere că banii care provin din aceste taxe ajută la întreținerea autostrăzilor.
“Aceste taxe care se plătesc la podurile dunărene, s-a spus despre ele că ar fi cumva o dublă taxare, același principiu se aplică în multe țări europene. De exemplu, în Austria se numește vinietă, îi spunem rovinietă în România, și la trecerile prin anumite tuneluri care sunt pe autostrăzile lor se mai plătește încă o taxă.
Sumele colectate anual sunt semnificative și eliminarea taxei ar văduvi bugetul Companiei de Drumuri de aceste sume. Am cerut amortizat pe cinci ani investițiile în Autostrada A2 București-Constanța pentru a o ține funcțională și ele se apropie exact de încasările taxei. Din acei bani se întreține autostrada.
În condițiile unui buget dificil, nu cred că este oportun acum – asta este și discuția pe care am avut-o în coaliție – eliminarea unei surse de venit care se regăsește în drumuri reparate”, a declarat Cătălin Drulă, în legătură cu acest subiect.
Sursa: Adevarul Zilei