Turismul din Grecia, grav afectat de varianta Delta

0
312

Din cauza noului val al pandemiei de coronavirus, operatorii din turism din Grecia estimează o scădere a veniturilor. Mai mult, dacă numărul cazurilor de infectare cu tulpina Delta crește și mai mult, acest lucru ar duce la o revizuire a politicii Greciei privind turismul.

Aceasta, în condițiile în care Grecia înregistrează din nou o creştere a cazurilor de COVID-19, după ce mai multe săptămâni de scădere a acestora au determinat autorităţile să elimine majoritatea restricţiilor antiepidemice.

Multe dintre noile infectări sunt în rândul tinerilor şi medicii avertizează asupra riscului unui nou val epidemic, alimentat de varianta Delta.

O imagine clară a direcției turismului din Grecia va fi însă cunoscută abia la sfârșitul lunii iulie, când vor exista date mai clare privind tendința epidemiologică și progresul campaniei de vaccinare. Dar Marea Britanie a anunțat că începând cu 19 iulie cetățenii săi vaccinați vor putea vizita inclusiv țări de pe lista „portocalie”, cum ar fi Grecia, fără carantină la întoarcere.

Tulpina Delta face ravagii în lume

Ministrul turismului, Haris Theocharis, a spus pentru Khatimerini că numărul turiștilor care au intrrat în Grecia în luna iunie reprezintă „o evoluție pozitivă”, dar că trebuie luate în condiderare îngrijorările provocate de tulpina Delta a coronavirusului SARS-CoV2.

Practic, iunie a fost prima lună a sezonului turistic grecesc în 2021, iar datele despre numărul de călători care intră sunt extrem de încurajatoare, a spus ministrul.

„Ne-am descurcat mult mai bine decât în luna corespunzătoare a anului trecut, iar decizia guvernului britanic de a ridica restricțiile asupra cetățenilor săi vaccinați este foarte importantă și ne așteptăm la un impact direct pozitiv asupra turismului elen, a explicat el.

El a adăugat că mulți turiști britanici au mers oricum în Grecia, chiar dacă au fost obligați să intre în carantină la întoarcerea acasă.

„Acest lucru demonstrează, printre altele, cât de puternică este dorința oamenilor din întreaga lume de a călători din nou. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că pentru guvernul elen, protejarea sănătății publice rămâne o prioritate absolută. Și tocmai de aceea nu vom ezita să întărim protocoalele de sănătate. Din primul moment, mesajul a fost: deschidem în siguranță – respectăm protocoalele – accelerăm vaccinările”, adăugat ministrul.

Impactul negativ pe care îl poate avea mutația „Delta” asupra călătoriilor internaționale nu este încă reflectat în rezervările hotelurilor grecești, spun oamenii de afaceri domeniu. Dar ar putea deveni vizibil spre sfârșitul lunii iulie, deoarece riscul celui de-al patrulea val al pandemiei este în creștere.

Pe de altă parte, viceministrul grec pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias, a recomandat călătorilor care merg pe insule să se testeze anti-COVID la întoarcerea din vacanță, dar nu a impus cerințe suplimentare pentru testare, așa cum recomandă experții.

„Pentru călătoriile terestre nu există nicio măsură obligatorie. Există o recomandare puternică de a face teste”, a spus Hardalias la o conferință de presă.

Persoanele care călătoresc între regiuni sau către insule în Grecia trebuie să aibă certificat de vaccinare, dovada că au trecut prin boală, un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau un test rapid nu mai vechi de 42 de ore.

Sursa: Adevarul Zilei