Polonia avertizează UE, că dacă nu va opri „șantajul”, o să iasă din Uniunea Europeană

0
411

Ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, afirmă că, Polonia trebuie să rămână membră a Uniunii Europene, dar nu cu orice preț. Acesta critică „şantajul” din partea blocului comunitar legat de reformele din justiţie ale Varşoviei.

„Sunt un oponent ferm al cedării în faţa şantajului ilegal din partea Uniunii Europene, desfăşurat de Curtea de Justiţie a UE” (CJUE), a declarat ministrul Zbigniew Ziobro în interviul acordat cotidianului Rzeczpospolita.
„Convingerea că UE este o rudă binevoitoare care ne dă bani şi că trebuie să acceptăm toate cerinţele sale, cu orice preţ, reprezintă propagandă şi este falsă”, a subliniat ministrul, adăugând că Polonia trebuie să rămână în UE, dar nu cu orice preţ.

Ziobro, liderul formaţiunii conservatoare Polonia Unită, care face parte din coaliţia guvernamentală din Polonia, este artizanul unei reforme a justiţiei care a pus Varşovia în conflict cu Bruxellesul, în opinia căruia Polonia subminează independenţa instanţelor. Comisia Europeană a dat termen Poloniei până pe 16 august pentru aplicarea unei decizii a CJUE de a desfiinţa camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze, în caz contrar riscând sancţiuni financiare. Joi, preşedintele Curţii Supreme a decis îngheţarea parţială a activităţii acesteia.

Coaliţia guvernamentală poloneză, Dreapta Unită, este profund divizată în ce priveşte răspunsul adecvat la ultimatumul Bruxellesului, aripa sa moderată înclinând spre compromis, în timp ce Polonia Unită susţine că reformele sunt necesare pentru ca unii dintre judecători să nu se mai considere mai presus de lege.

Întrebat dacă Polonia Unită va rămâne în coaliţia guvernamentală dacă Varşovia acceptă ultimatumul, Ziobro a replicat că „există limite ale compromisului”.

Sondajele de opinie arată că o vastă majoritate a polonezilor susţin apartenenţa ţării la UE, dar un recent sondaj comandat de Rzeczpospolita a indicat că 17% dintre polonezi sunt în favoarea ieşirii din bloc, cifră în creştere faţă de alte sondaje anterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.