Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, consideră că, la opt luni de la debutul campaniei de imunizare, nu mai este „acceptabil” ca în spitale să se mai dezvolte focare de COVID-19. El afirmă că sunt medici care nu doresc să se vaccineze pe motiv că se pot proteja de infecţie folosind echipamentele sanitare.
Valeriu Gheorghiță a declarat că „Cred că nu mai avem niciun motiv pentru care să vedem focare de COVID-19 în spitale. Aşa ceva, personal, ca medic, nu mai cred că este acceptabil în condiţiile în care suntem la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare, în condiţiile în care personalul medical a fost primul prioritizat încă de la debut”.
El a menţionat că aproximativ 70% dintre medicii din spitale sunt vaccinaţi şi că, în general, în spitalele care tratează pacienţi cu infecţia cu SARS-CoV-2, rata de imunizare în rândul medicilor este şi de peste 90%.
Valeriu Gheorghiță a adăugat că „Sunt în continuare cadre medicale care, pe de o parte, mizează pe faptul că se pot proteja foarte bine şi atunci nu se vor îmbolnăvi. Pe de altă parte, sunt colegi care au trecut prin boală şi este un motiv pentru care au amânat decizia de vaccinare sau care nu doresc să se vaccineze. Sunt situaţii punctuale în care oamenii vedem că au o atitudine care, cumva, este descurajantă pentru vaccinare, dar motivul nu este neîncrederea în ştiinţă şi neîncrederea în beneficiile vaccinului, ci pur şi simplu consideră că au o altă alternativă prin care se pot proteja. Dar nu trebuie să uităm că aceleaşi măsuri de prevenţie le-am avut şi înainte să avem vaccinuri disponibile şi totuşi erau focare în spitale şi, din această perspectivă, avem o mare responsabilitate, pe de o parte pentru pacienţii pe care îi îngrijim (…) pe de altă parte, atâta timp cât cerem pacienţilor să fie vaccinaţi, trebuie să oferim şi noi această dovadă de încredere”.