Recomandări privind intervalele minime și maxime între dozele de vaccin

0
330

O nouă instrucțiune privind vaccinarea în situații speciale, a fost emisă de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Autorităţile fac precizări despre intervalele minime şi maxime care trebuie respectate între dozele de vaccin, dar şi procedura pentru persoanele care au făcut şoc anafilactic.

Potrivit autorităţilor, intervalul maxim de administrare între doza 1 şi doza 2 este următorul:

  • pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile;
  • pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile;
  • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.

CNCAV a transmis că ”Important! În situaţia depăşirii intervalelor menţionate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze”.

Autorităţile precizează că devansarea dozei a doua este permisă doar în situaţii speciale, justificate medical, respectiv:

  • pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  • pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
  • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

CNCAV a mai transmis că ”Atunci când o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, schema  de vaccinare va fi continuată, la cel puţin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o  tehnologie diferită. Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu acelaşi tip de  vaccin, însă în situaţii speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită”.

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

• Şoc anafilactic;

• Miocardită/pericardităGUVERNUL ROMÂNIEI

Pentru vaccinul Moderna:

• Şoc anafilactic;

• Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :

• Şoc anafilactic;

• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);

• Sindrom de extravazare capilară

”Situaţiile sus menţionate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare şi solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel. Atât în cazul persoanelor care prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, cât şi în cazurile menţionate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să deţină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacţiile survenite după prima doză”, au mai precizat autorităţile.

Acestea precizează că, după predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare şi analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menţionând acest lucru şi pe formularul de consimţământ al persoanei, cu semnătură şi parafă.

”Situaţiile menţionate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depăşească riscurile lor, având în vedere potenţialul crescut de boală COVID-19 şi complicaţiile asociate acesteia, precum şi dovezile ştiinţifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele şi spitalizările cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2”, a mai transmis CNCAV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.