Datoria publică crește din nou după un nou împrumut

0
323

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR) că Ministerul Finanțelor a împrumutat, 137,7 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 176 de luni, la un randament mediu de 4,31% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris 181,7 milioane de lei.
Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.