Regele Evaziunii fiscale – afaceri cu mama Ministrului Finanțelor Publice. Elisabeta Vîlceanu anchetată pentru legătura cu Ferdinand Stănescu

0
1414

Firma la care a lucrat Dan Vîlceanu până la intrarea în parlament, Trefo SRL, este anchetată de procurori din cauza unor tranzacții suspecte. Facturile sunt emise de mai multe firme controlate de o grupare specializată în spălare de bani. Ferdinand Stănescu, șeful grupării este cercetat în zeci de dosare pentru că a prejudiciat statul. Mai mulți membri ai familiei sale sunt implicați într-o afacere care a paralizat bugetul de stat.

Vîlceanu și Ferdinand Stănescu

Legătura dintre Ferdinand Stănescu și familia Ministrului Finanțelor Publice a fost descoperită de ANAF care a semnalat faptul că Trefo, firma la care Elisabeta Vîlceanu este asociat unic și administrator a înregistrat facturi suspecte.

Ferdinand Stănescu apare alături de alte personaje din clanul pe care-l conduce, în sesizarea pe care ANAF a făcut-o către procurori cu privire la evaziunea fiscală de la firma unde a lucrat până în 2016 Dan Vîlceanu. Ferdinand Stănescu, Vasile Stănescu, Irina Stănescu, Sorin Stănescu, Mircea Stănescu, Laura Stănescu, Tasia Stănescu și Cătălin Stănescu sunt numele incriminate de inspectorii ANAF.

Ancheta a fost trimisă procurorilor. Dan Vîlceanu a scăpat pentru că nu era administrator. Mama lui a rămas să explice dacă tranzacțiile erau reale sau menite să eludeze taxele.

Activitate intensă a organizației criminale în județul Gorj

Gorjenii Ion Lația și Duda Ilarie au fost ridicați de autorități și acuzați de evaziune fiscală. În dosarul cu nr. 1985/95/2014 procurorii au arătat că funizorii celor două persoane justificau achizițiile cu facturi de la mai multe firme printre care și cea fondată de Stănescu „societăți care nu funcționează la sediul social declarat, având întocmite sesizări penale, filele nr. 74-75, filele nr. 83-84, filele nr. 159-185 din vol. nr. 2.” se arată în rechizitoriu.

Procurorii incriminează societatea Electrogrup Lux SRL care a fost înființată în 2006 de către Ferdinand Stănescu.

Joaca de-a șoarecele și pisica între ANAF și Ferdinand Stănescu

În 2011, la Galați, inspectorii Gărzii Financiare au descins peste partenerul actualului șef al finanțelor și au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Mărul discordiei dintre Ferdinand și ANAF a fost reprezentat de 38 de tone de tablă care nu se regăseau în contabilitatea Fermar 2007 SRL, dar să găseau într-o factură utilizată de o firmă din Prahova pentru a deduce TVA.

Tot în Galați, Stănescu a înființat și compania Serinterprod SRL care a prins viață în 2008 și a intrat în atenția ANAF în 2013. Ferdinand Stănescu este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani pentru această firmă.

În dosarul nr. 4880/89/2012/a1, Stănescu era condamnat să plătească 2,4 milioane de lei prejudicii. Cazul este legat de firma Gadaffi Corleone SRL intitulată astfel după numele dictatorului libian Muammar Abu Minyar al-Gaddafi și cel al personajului principal din filmul Nașul.

Urmărit și de procurorii anti-corupție

În dosarul nr. 7419/121/2008, judecătorii de la Tribunalul Galați îl condamnau pe partenerul ministrului de finanțe la 7 ani de închisoare. În 2012, Curtea de Apel Galați reduce pedeapsa la numai 3 ani și șase luni. Dosarul era legat de facturile emise de West Prometal unde Ferdinand Stănescu era administrator.

Alma Best Business SRL, o firmă fondată tot în 2009 ajunge în atenția procurorilor. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Stănescu pentru un prejudiciu de 5 milioane de lei din neplata TVA. Judecătorii au decis în februarie 2012 să-l judece în stare de libertate.

DNA a mai descins odată acasă la Stănescu în momentul în care acesta a pretins de la un cetățean 30.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători.

Potrivit procurorilor, la finele anului 2016, Ferdinant Stănescu ar fi cerut de la ruda unei persoane aflate în arest suma totală de 30.000 de euro, lăsând de înțeles că poate interveni asupra a trei magistrați din Iaşi care soluționau un dosar penal.

Afaceri cu Omar Hayssam

Feri Global Industrial SRL este înființată de Ferdinand Stănescu în 2011. În acel an facturează în valoare de 5,1 milioane de lei. Banii au fost virați de Sabbagh Abdul Moumen, unul dintre asociații teroristului Omar Hayssam.

Firma înființată de Stănescu ar fi vândut, imediat după înființare o linie de îmbuteliere pentru Rio Bucovina, compania pe care Hayssma a transferat-o apropiaților săi în momentul în care a fost acuzat de terorism. Tranzacția a fost contestată de ANAF Buzău dar în anchetă nu s-a pus problema de unde avea bulibașa din Grajduri o linie de îmbuteliere a apei.

Sentință imediat după Congresul PNL

Duțu Met SRL, o altă firmă la care bulibașa era asociat unic a intrat în atenția autorităților. Ancheta a fost îngreunată de multitudinea de tranzacții fictive.

În 2021 Ferdinand Stănescu primește o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Judecătorii de la Tribunalul Suceava fuseseră sesizați de ANAF în dosarul nr. 4432/86/2017 cu privire la afacerile Duțu Met SRL.

Prejudiciul statului era de 2,5 milioane de lei. La patru zile după Congresul PNL, partenerul de afaceri al Ministrului de Finanțe Dan Vîlceanu are primul termen la Curtea de Apel în acest dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.