Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, Hotărârea de Guvern privind implementarea proiectului România Educată, care ar fi trebuit adoptată inițial pe 10 septembrie, va fi lăsată în dezbatere publică încă „cel puțin o săptămână ” .
„Luând în considerare solicitările venite atât din partea societății civile, cât și din partea unor alți factori implicați în procesul de dezbatere publică, Ministerul Educației a decis preungirea perioadei de dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de implemetare a proiectului România Educată”, a declarat Ministrul Educației pentru Edupedu.ro.
Acesta a precizat ulterior pentru HotNews.ro că termenul se prelungește cu „cel puțin o săptămână”.
Luni dimineață, atât Consiliul Național al Elevilor și ANOSR, cât și mai multe ONG-uri au solicitat o dezbatere pe acest proiect de HG.
Deja HG-ul, despre care prim-ministrul Florin Câțu insista la începutul lunii să fie adoptat de Guvern la termenul anunțat de 10 septembrie, fusese amânat pentru această săptămână, întrucât îi lipsea avizul Consiliului Economic și Social.
„Este o cerință fermă a mea să avem implementare pe 10 septembrie. Vreau sa avem un dialog, să avem și opiniile din partea societății civile. Acum este important, când noi creăm cadrul legal. Mai târziu, sper să nu fie prea târziu. Foarte important, 10 septembrie, vineri, ședință de guvern special pentru programul Romania Educată. Este un deadline de care ne ținem pentru implementarea acestui HG,” a afirmat Cîțu la întâlnirea comitetului interministerial pentru România Educată din data de 2 septembrie.
Care sunt obiectivele strategice din proiectul de HG
Acest proiect de act normativ se referă la programul de implementare al proiectului „România Educată” și conține 12 obiective strategice cu măsurile aferente:
- Cariera didactică și parcursul profesional
- Managementul și Guvernanța Sistemului de educație
- Finanțarea sistemului de învățământ preuniversitar
- Infrastructura sistemului de educație
- Curriculum și evaluare centrate pe competențe
- Educație incluzivă de calitate pentru toți copiii
- Alfabetizarea funcțională
- Promovarea educației STEAM
- Digitalizare
- Reziliența
- Invatamant superior
- Teme transversale