Scenariul în care Guvernul Cîțu scapă de o moțiune de cenzură până la anul

0
387

Parlamentari PNL din echipa lui Florin Cîțu au început să rostogolească teoria potrivit căreia premierul nu va trece printr-o moțiune de cenzură până la primăvară, deci nu va fi nici măcar în pericol teoretic de a fi demis de Parlament.

Pe ce își bazează susținătorii lui Cîțu scenariul?

O moțiune de cenzură a fost deja depusă de USR PLUS și AUR. Guvernul a consideră că s-a încălcat Constituția și a sesizat CCR. Judecătorii constituționali sunt așteptați să se pronunțe, marți, 28 septembrie. Echipa lui Cîțu se declară convinsă că CCR va avea obiecții, astfel că demersul început de USR PLUS nu va fi dus la bun sfârșit.

USR PLUS a anunțat că va depune o nouă moțiune de cenzură dacă CCR spune că prima tentativă a fost neconstituțională. Liberalii interpretează situația spunând că, potrivit legii, parlamentarii nu pot semna două moțiuni de cenzură în aceeași sesiune parlamentară, astfel că o nouă moțiune de cenzură inițiată de USR PLUS ar fi de asemenea neconstituțională.

  • „Din punct de vedere juridic, urmare a discuţiilor cu colegii jurişti, asta este concluzia colegilor noştri că, practic, se deschide un nou conflict juridic de natură constituţională între guvern şi Parlament”, a spus luni vicepreședintele Camerei Deputaților, Roman.

Guvernul va ataca la CCR și a doua moțiune de cenzură pe care se află semnăturile USR PLUS, e planul liberalilor. În această situație, din nou se va aștepta ca judecătorii să se pronunțe până să se ajungă la votul din plenul reunit.

Liberalii spun că și în cazul în care PSD depune moțiune de cenzură, USR PLUS nu o va putea vota pentru că textul va conține numeroase critici, reproșuri și atacuri la adresa foștilor miniștri USR PLUS, inclusiv unele cu tentă penală, astfel încât o să fie greu de crezut că USR PLUS ar putea susține prin vot că-și asumă criticile aduse.

Sursele citate susțin că procedurile pot fi prelungite lejer spre Crăciun, în așa fel încât parlamentarii să intre în vacanță de iarnă și să se închidă sesiunea de toamnă-iarnă fără votul unei moțiuni de cenzură.

Liberalii mai mizează pe faptul că deși PSD a decis să voteze o moțiune de cenzură, social-democrații vor fi și ei avantajați de o amânare pentru că dacă dau jos Guvernul în plină iarnă vor fi prezentați drept principalii responsabili pentru facturile mărite la electricitate și gaze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.