PNL: Măsurile de protejare a populaţiei în faţa valului de scumpiri ale facturilor la energie au fost o prioritate pentru partid

0
283

PNL a transmis, miercuri, că măsurile de protejare a populaţiei în faţa valului de scumpiri ale facturilor la energie au fost o prioritate pentru partid, iar actualul cadru legislativ va fi modificat doar dacă există propuneri din partea celorlalte partide din coaliţie care să îl îmbunătăţească.

„Preşedintele PNL Florin Cîţu a militat în mandatul său de prim-ministru pentru grăbirea procesului de adoptare a legii consumatorului vulnerabil de la începutul anului 2021. După parcurgerea parcursului parlamentar, Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată şi cu votul parlamentarilor PSD. Ulterior, Guvernul PNL a adoptat OUG 118/2021 care cuprindea schema de compensare a facturilor la energie de care urmau să beneficieze peste 7 milioane de români. Apoi, parlamentarii social-democraţi au depus legea plafonării, care a fost respinsă chiar cu voturile parlamentarilor social-democraţi”, se arată într-un comunicat al PNL transmis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit PNL, „nu există aşa clamata fostă majoritate parlamentară, pentru că la dezbaterile din Parlamentul României au fost admise amendamente propuse de parlamentari social-democraţi, chiar dacă la acea vreme nu exista actuala coaliţie de guvernare”.

„Din start, noi, liberalii, am înţeles cât de important este să îi ajutăm şi să îi protejăm pe români pentru a putea să îşi achite facturile la energie pe perioada iernii. Totodată, prin legea pentru aprobarea OUG 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021/2022, precum şi pentru completarea OG 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei ‘Delta Dunării’, care a fost votată şi de parlamentarii PSD, au fost incluse măsuri pentru a-i ajuta pe antreprenori, tocmai pentru a evita amplificarea efectelor negative în evoluţia economiei”, se explică în comunicat.

Referitor la metoda actuală a compensării, PNL susţine că „a pus pe primul loc cetăţenii, pentru a ocoli birocratizarea excesivă”.

„Avem încredere că furnizorii îşi vor primi banii fără ca activitatea să le fie afectată. Însă semnalul pe care îl transmitem este unul clar şi categoric: să respecte legea, pentru că în mod contrar vor fi sancţionaţi. Instituţiile abilitate ANRE, ANPC şi Consiliul Concurenţei se asigură că legea este respectată, iar cetăţenii nu sunt traşi pe sfoară. Partidul Naţional Liberal şi Guvernul au propus şi adoptat măsuri pentru a combate efectele crizei energetice şi vor propune şi alte soluţii în viitorul apropiat. De asemenea, Ministerul Energiei lucrează deja să extindă schema pentru marii consumatori de energie şi, totodată, să găsească un mecanism similar pentru IMM-uri şi nu numai. Suntem într-o coaliţie de guvernare, întotdeauna vom lua în considerare propuneri din partea celorlalţi membri ai coaliţiei, doar dacă îmbunătăţesc cadrul legislativ actual”, se menţionează în comunicatul PNL. 

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.