Valul scumpirilor continuă – Criza ia amploare, fermierii anunță că producția de grâu va fi redusă cu 15% în acest an

0
192

Scumpirile continuă pe bandă rulantă în țara noastră. Fermierii vin și ei cu vești foarte proaste și ne anunță să ne așteptăm la noi creșteri de prețuri din cauza producției scăzute de grâu.

Valul scumpirilor continuă și în perioada următoare! Fermierii anunță prețuri mai mari la alimentele de bază, iar pâinea este principalul produs pentru care vom plati mai mulți bani.

Totul din cauza producției de grâu care va fi cu cel puțin 15% mai mica decat cea de anul trecut. Principala cauză este seceta. Iar războiul din Ucraina face ca milioane de tone de cereale să fie blocate în porturile din țara vecină. 

Pâinea de un leu a devenit deja istorie. La raft, cele mai ieftine sortimente se vând cu doi lei, iar producătorii spun că prețurile vor continua să crească. Principalul motiv: recolta de grâu va fi mai mică.

„Din punct de vedere a productiei cerealelor, prognozele arata diminuarea productiei cu 20% la grau si in jur de 10-12% la porumb. Culturile sunt pe un deficit foarte foarte mare de apa si estimarile sunt pana acum spre o scadere a productiei. Toate acestea ne conduc spre niste preturi mari, se vor reflecta asupra consumatorului. Painea, element vital dar si celelalte se vor scumpi cu cel putin 20%”, explică Ion Olteanu, fermier.

Războiul din Ucraina își pune și el amprenta asupra siguranței alimentare. Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii producători la nivel mondial.

„Probabill pretul graului va fi cu 60-70% mai mare”, mai spune fermierul.

În plus, agricultorii spun că țara noastră are nevoie de depozite pentru a stoca alimentele și acuză autoritățile că nu au piață de desfacere. Deși la nivel mondial, experții vorbesc despre o criză alimentară, Guvernul nu ia în calcul să raționalizeze produsele alimentare sau să limiteze exporturile.

Fermierii spun că subvenționarea prețului la îngrășăminte ar putea atenua valul scumpirilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.