Prima vizită de stat a regelui Charles pe care o va avea de când a urcat pe tron. Cu cine se va întâlni

0
128

Regele Charles III se va întâlni cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi soţia sa, marţi, la Palatul Buckingham din Londra, pentru o primă vizită de stat de când a urcat pe tron.

Ultima vizită de stat în Marea Britanie a fost în iunie 2019, când Regina Elizabeth II i-a găzduit pe preşedintele SUA Donald Trump şi soţia sa Melania.

Charles încă nu a anunţat unde va călători pentru prima sa vizită în străinătate. Dar prima sa invitaţie după ce a preluat locul de la mama sa care a murit pe 8 septembrie, a fost pentru preşedintele sud-african.

Această întâlnire diplomatică vine într-un context delicat în Africa de Sud pentru Cyril Ramaphosa.

Pentru Christopher Vandome, cercetător la Institutul de Afaceri Internaţionale Chatham House din Londra, „setarea tonului potrivit va fi crucială”.

Londra, o fostă putere colonială în Africa de Sud, va trebui să evite să ţină prelegeri despre votul Pretoria la ONU cu privire la Ucraina, deoarece sud-africanii încă se luptă să digere lipsa sprijinului occidental în timpul crizei Covid, crede el.

Schimbările climatice, comerţul şi viziunea lui Charles III pentru Commonwealth vor ocupa, de asemenea, probabil un loc important în discuţii, spune Vandome.

Ultima vizită a lui Cyril Ramaphosa la Londra a fost la înmormântarea Elizabeth II la Westminster Abbey, în septembrie. În 2010, anul Cupei Mondiale din Africa de Sud, Jacob Zuma a venit într-o vizită de stat în Marea Britanie.

Cyril Ramaphosa urmează să sosească luni, în ajunul unui banchet de stat la Palatul Buckingham.

Charles şi Regina Consoartă Camilla îi vor întâmpina pe Cyril Ramaphosa şi pe Prima Doamnă Tshepo Motsepe, dar acesta din urmă se va întâlni şi cu alţi membri ai familiei regale, inclusiv cu moştenitorul tronului, prinţul William şi soţia sa Kate.

Fratele mai mic al lui Charles, Prinţul Edward, îl va însoţi pe Cyril Ramaphosa la faimoasele Grădini Botanice Kew din vestul Londrei şi la un centru de cercetare biomedicală.

De asemenea, în program,se află un discurs la ambele Camere ale Parlamentului şi o întâlnire cu prim-ministrul Rishi Sunak în Downing Street.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei