Premierul Ciucă, mesaj cu o zi înainte de decizia pe Schengen: Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua

0
136

Premierul Nicolae Ciucă a ieşit miercuri public la Palatul Victoria într-o declaraţie de presă în care a anunţat că suntem hotărâţi să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România, în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Despre refuzul Austriei de a vota pentru aderarea României, şeful Executivului a arătat că înţelegem cu toţii că problema migraţiei ilegale este foarte sensibilă politică, în multe state membre, şi că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

”Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de Interne ai statelor membre, continuăm să facem energic şi folosind toate canalele, nivelurile şi instrumentele disponibile, eforturi pentru a obţine rezultatul dorit de România”, spune premierul în mesaj.

Nicolae Ciucă arată că ”în acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei”.

”Avem inclusiv inclusiv susţinerea fermă a Franţei şi Germaniei, reconfirmată la toate nnivelurile”, mai spune premierul. Şeful Executivului arată că, referitor la Austria, a avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, preşedintele României cu cancelarul Austriei, miniştrii de Interne şi experţii tehnici.

”Datele, inclusiv de la instituţiile europene FRONTEX, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migraţie care ăs genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înţelegem cu toţii că problema migraţiei ilegale este foarte sensibilă politică, în multe state membre, şi că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen însă blocare aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, spune premierul.

”Dimpotrivă, aderarea României va face spaţiul Schengen şi mai sigur, prin implicarea României, care după aderare va avea şi mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziţie tot instrumentarul Schengen pentru a ajuta la controlul şi contenirea acestui fenomen”, spune Ciucă.

El afirmă că şi ceilalţi parteneri europeni şi instituţii europene, Parlamentul European şi celelalte state membre împărtăşesc pe deplin această evaluare şi au evocat-o în disucţiile din ultimele zile cu oficialii austrieci.

”Un lucru este cert, suntem hotărâţi să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România, în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie”, anunţă premierul.

”Starea actuală de incetitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susţine solicitările şi ne vom baza pe ele şi în discuţiile de mâine ale miniştrilor de Interne de la Consiliul JAI, atunci când vom cere să se formuleze, prin vot, fără niciun fel de întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România” a mai spus premierul.

Şeful Executivului a mai spus că ”avem argumente obiective, la faţa locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanţă, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă”.

”Am dovedit aceste calităţi de-a lungul anilor şi mai ales în contextul crizei din Ucraina”, a ţinut să precizeze Ciucă.

Nicoale Ciucă a mai declarat că experţii europeni care au venit în România în octombrie şi în noiembrie anul acesta au confirmat că îndeplinim absolut toate condiţiile necesare şi deci că România merită să fie parte a spaţiului Schengen, şi mai mult, aceiaşi experţi au arătat că asigurăm un management al froontierei de înaltă calitate, că implementăm soluţii inteligente în gestionarea migraţiei ilegale şi că suntem activi în cooperarea poliţienească internaţională iar sistemele şi pregătirea oamenilor noştri este exemplară, oferind pe unele aspecte exemple de bune practici şi pentru celelalte state europene.

”Am acţionat cu totală transparenţă şi deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate explicaţiile şi informaţiile solicitate, inclusiv recent Austriei în privinţa modului în care gestionăm migraţia ilegală. Mai mult, ne-am arătat deschiderea pentru întărirea cooperării bilaterale între forţele de poliţie, de frontieră, precum şi cele care gestionează migranţii pentru a ajuta, cu soluţii concrete, la rezolvarea problemelor legate de migraţia ilegală”, a mai afirmat el. 

”Dincolo de situaţia concretă a României şi de o credibilitate a procesului: nu putem menţine o stare de neclaritate şi anume lipsa unei decizii în ceea ce priveşte un stat membru care nu numai că doreşte să devină parte a Schengen, dar a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens. Aşadar, mâine, la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea în Spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional”, a concluzionat premierul Ciucă. 

 

Sursa: Adevarul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.