Brazilia şi Argentina vor să-şi lanseze o monedă comună

0
138

Brazilia şi Argentina se află în discuţii preliminare pentru a stabili o unitate de valoare comună în comerţul bilateral, reducându-şi astfel dependenţa de dolarul american, a declarat luni preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în vizită la Buenos Aires, deşi demersul nu prespune înlocuirea monedelor existente, relatează Reuters.

Aflat la Buenos Aires, în prima sa vizită internaţională de la preluarea mandatului, Lula da Silva a făcut aceste declaraţii alături de preşedintele argentinian Alberto Fernandez, un aliat de stânga.

El a precizat că nu există deocamdată prea multe detalii stabilite în legătură cu ce ar implica o astfel de propunere.

„Miniştrii noştri de finanţe, fiecare cu propria echipă economică, ne pot face o propunere pentru comerţul exterior şi tranzacţiile dintre cele două ţări care să se facă într-o monedă comună”, a declarat Lula, alături de Fernandez.

Discuţiile au apărut ca parte a unui acord de stimulare a comerţului bilateral, care presupune mai multă finanţare susţinută prin garanţia internaţională a Argentinei pentru exporturile braziliene.

Secretarul executiv pentru finanţe al Braziliei, Gabriel Galipolo, a declarat pentru Reuters că moneda, sau „unitatea regională de cont”, va veni alături de un credit suplimentar pentru a sprijini exporturile către Argentina prin intermediul băncilor braziliene ce operează la nivel local. Guvernul brazilian ar oferi garanţii băncilor care au contribuit la asigurarea finanţării, în timp ce Argentina, un important exportator de cereale, ar trebui să ofere garanţii prin intermediul unor active solide precum cereale, gaze sau petrol.

În cadrul planului, realul brazilian şi peso-ul argentinian ar continua să existe, noua monedă fiind destinată în mod restrâns comerţului.

Ministrul brazilian de finanţe, Fernando Haddad, a spus că preşedinţii celor două ţări au solicitat crearea unei case de compensare cu o monedă comună, pentru a regla deconturile. Moneda nu are deocamdată un nume sau un termen-limită şi nu ar urmări o unificare monetară în stilul euro, a adăugat el.

Economia argentiniană se confruntă cu o serie de provocări, printre care se numără şi lipsa de dolari. Guvernul luptă pentru a reface rezervele de valută, dar în acelaşi timp a avut de-a face cu o rată a inflaţiei de aproape 100% anul trecut.

Liderii celor două ţări s-au întâlnit în cadrul unui summit regional în capitala argentiniană, unde Lula a promis să reia relaţia strânsă cu Argentina după ce fostul preşedinte brazilian de dreapta Jair Bolsonaro s-a distanţat de această ţară.

Fernandez a spus, la rândul său, că el şi Lula au discutat şi despre posibilitatea de a transporta gazul din formaţiunea de şisturi Vaca Muerta din Argentina către Brazilia. Banca braziliană de dezvoltare BNDES ar putea finanţa construcţia unei conducte pentru a livra gazul, a precizat Lula.

Brazilia şi Argentina urmăresc o mai mare integrare economică, inclusiv dezvoltarea unei monede comune, anunţaseră preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi liderul argentinian Alberto Fernandez într-un articol comun pe care l-au semnat împreună înaintea întâlnirii lor directe.

„Intenţionăm să depăşim barierele din calea schimburilor noastre, să simplificăm şi să modernizăm regulile şi să încurajăm utilizarea monedelor locale”, se arată în textul publicat de site-ul argentinian Perfil.

„Am decis, de asemenea, să avansăm discuţiile privind o monedă comună sud-americană care să poată fi folosită atât pentru fluxurile financiare, cât şi pentru cele comerciale, reducând costurile operaţiunilor şi vulnerabilitatea noastră externă”, explică cei doi lideri în articol.

Ideea unei monede comune a fost ridicată iniţial într-un articol scris anul trecut de Fernando Haddad şi Gabriel Galipolo, în prezent ministrul de finanţe al Braziliei şi, respectiv, secretarul său executiv, şi a fost menţionată de Lula în timpul campaniei sale electorale.

Lula a ales Argentina pentru prima sa călătorie internaţională de la preluarea mandatului, respectând tradiţia de a vizita mai întâi cel mai mare partener comercial al Braziliei din regiune. Vizita lui Lula în ţara vecină Argentina marchează, de asemenea, revenirea Braziliei în Comunitatea Statelor Latino-Americane şi din Caraibe (CELAC), pe care Brazilia a părăsit-o în 2019 la ordinul lui Bolsonaro, care a refuzat să participe la grupul regional din cauza prezenţei Cubei şi Venezuelei.

Ambii preşedinţi au subliniat necesitatea unei bune relaţii între Argentina şi Brazilia pentru a consolida integrarea regională, potrivit articolului. Liderii au subliniat, de asemenea, consolidarea blocului comercial Mercosur, care include Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, şi despre care ministrul brazilian de finanţe Haddad a spus recent că regretă că a fost abandonat în ultimii ani.

Potrivit Financial Times, Brazilia sugerează să numească noua monerdă „sur” (sud). Politicienii din ambele ţări au discutat ideea deja în 2019, dar s-au confruntat la vremea respectivă cu împotriviri din partea băncii centrale a Braziliei. Pornind iniţial ca un proiect bilateral, iniţiativa ar urma să fie extinsă ulterior pentru a invita şi alte naţiuni din America Latină, a scris Financial Times.

 

Sursa: Adevarul Zilei