Rusia îi ordonă ambasadorului estonian să părăsească ţara, după ce Kremlinul a acuzat ţara de „rusofobie”

0
123

Ambasadorul Estoniei în Rusia a primit ordin să părăsească ţara până la 7 februarie, după ce Kremlinul a acuzat ţara de „rusofobie”, transmite BBC. Este primul ambasador pe care Rusia îl expulzează de la invadarea Ucrainei anul trecut.

Într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe a afirmat că Estonia a „distrus în mod intenţionat” relaţiile cu Moscova. Margus Laidre este primul ambasador pe care Rusia îl expulzează de la invadarea Ucrainei anul trecut.

Estonia a răspuns cerându-i ambasadorului rus să plece până la aceeaşi dată. Demersul Rusiei împotriva lui Laidre vine după ce Estonia a ordonat recent o reducere a dimensiunii ambasadei ruse din Tallinn.

Moscovei i s-a cerut să îşi reducă ambasada de la 17 la opt până la sfârşitul lunii ianuarie. Într-o declaraţie din ianuarie, Estonia a declarat că personalul ambasadei a încetat să mai încerce să avanseze relaţiile dintre cele două ţări de la izbucnirea conflictului.

Tensiunile au crescut, de asemenea, săptămâna trecută, după ce reprezentanţii a 11 naţiuni NATO s-au reunit la o bază militară din Estonia pentru a discuta o serie de noi pachete pentru a ajuta Ucraina să recucerească teritoriul şi să respingă orice alte avansuri ruseşti.

De asemenea, ministerul de externe leton i-a cerut ambasadorului rus să plece până la 24 februarie şi a declarat că ţara va sprijini Estonia prin reducerea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Laidre a fost numit în Federaţia Rusă din 2018 şi a deţinut anterior această funcţie în Marea Britanie şi Finlanda.

El lucra de la Ambasada Estoniei la Moscova, iar acum va fi înlocuit cu un însărcinat cu afaceri – un diplomat de rang inferior care acţionează în locul unui ambasador.

În declaraţia ministerului rus de externe se arată că: „În ultimii ani, conducerea estoniană a distrus în mod intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat.

„Acum, Estonia a luat o nouă măsură neprietenoasă de reducere radicală a numărului de personal al ambasadei Rusiei la Tallinn, confirmând linia spre prăbuşirea relaţiilor dintre ţările noastre. Ca răspuns, partea rusă a decis să retrogradeze reprezentantul diplomatic în ambele ţări la rangul de însărcinat cu afaceri.”

Comunicatul de presă a adăugat că dl Laidre a fost convocat luni la minister, unde i s-a cerut să părăsească ţara. Comunicatul se încheie cu precizarea că dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări depinde acum de Estonia.

 

Sursa: Adevarul Zilei