Joe Biden declară că intenţionează să viziteze Irlanda de Nord

0
145

Preşedintele Joe Biden a declarat luni că intenţionează să viziteze Irlanda de Nord pentru a marca apropiata aniversare a Acordului din Vinerea Mare, la care SUA au contribuit în urmă cu un sfert de secol pentru a pune capăt unor decenii de violenţă sectară.

Preşedintele răspundea unei invitaţii din partea premierului britanic Rishi Sunak, care se afla în vizită în California pentru a anunţa un nou acord cu Australia şi Statele Unite pentru a coopera în vederea construirii de submarine cu propulsie nucleară. „Ştiu că este ceva foarte special şi personal pentru dumneavoastră şi ne-ar plăcea să vă primim la noi”, i-a spus Sunak lui Biden, extinzând invitaţia de a vizita personal Irlanda de Nord.

„Intenţia mea este să merg în Irlanda de Nord şi în Republica”, a declarat ulterior Biden. O vizită prezidenţială în Irlanda de Nord pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a acordului istoric din Vinerea Mare a fost mult timp subiectul unor speculaţii.

Ultimul preşedinte american care a vizitat Belfastul a fost Barack Obama, în 2013. Pentru Biden, o vizită în Irlanda va marca o întoarcere simbolică pentru un preşedinte care face deseori referire la rădăcinile sale irlandeze, citând uneori versuri din William Butler Yeats sau Seamus Heaney în discursurile sale.

 

Sursa: Adevarul Zilei