Ministerul Educaţiei: Încep înscrierile în clasa pregătitoare. Completarea cererilor se realizează în perioada 3 – 18 mai

0
116

Ministerul Educaţiei anunţă, joi, că încep etapele înscrierii în clasa pregătitoare, iar completarea cererilor-tip se va realiza în perioada 3-18 mai.

”Pregătirea înscrierii în clasa pregătitoare în anul şcolar 2023-2024 începe astăzi, 30 martie, cu:

  • Afişarea circumscripţiilor şcolare, a planului de şcolarizare propus şi a numărului de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar
  • Afişarea informaţiilor care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unităţii”, anunţă, joi, Ministerul Educaţiei.

Potrivit calendarului aprobat de minister, în perioada 5 aprilie-26 aprilie 2023 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2023 şi eliberarea recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar pentru copiii care au frecventat grădiniţa.

Ulterior, în perioada 3 mai – 18 mai 2023 are loc completarea cererilor-tip de înscriere de către părinţi / tutori legal instituiţi/ reprezentanţi legali, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor.

În 31 mai 2023 are loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri rămase libere.

Etapele pentru a doua sesiune de înscriere vor începe în 5 iunie.

Potrivit Ministerului educaţiei, copiii, care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2023, inclusiv, trebuie să fie înscrişi în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

La sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi la avizierele sau pe site-urile (dacă există) unităţilor de învăţământ trebuie afişate listele cu circumscripţiile şcolare, iar părinţii trebuie informaţi cu privire la conţinutul activităţilor educaţionale care se desfăşoară în clasa pregătitoare, la abordarea didactică, la organizarea programului şcolar etc.

Părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Toate unităţile de învăţământ au obligaţia de a oferi informaţii referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învăţământul primar, indiferent dacă părinţii fac parte sau nu din circumscripţia respectivă.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei