Concursurile din instituțiile publice au fost blocate în urma unui OUG

0
399

Guvernul Cîțu a adoptat pe 10 septembrie Ordonanța de Urgență nr. 99/2021, prin care s-a modificat un articol din Legea nr. 55/2020. Ceea ce se dorea o facilitare a fi o facilitare a ocupării posturilor din ARACIS și dintr-o nouă direcție a Ministerului Educației s-a transformat într-un imens blocaj. Agenția Națională a Funcționarilor Publici a suspendat concursurile pentru funcții publice și a solicitat opinia Ministerului Justiției și a Consiliului Legislativ. În ciuda lămuririlor venite de la cele două instituții, în sensul existenței cadrului legal pentru continuarea concursurilor, Guvernul a ales să adopte o nouă OUG, pentru a lămuri definitiv lucrurile.

Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Violeta Vijulie, recunoaște că OUG 99/2021, nu afectează concursurile pentru funcții publice, însă, pentru a se evita eventuale litigii în instanță, concursurile s-au suspendat și s-a decis adoptarea unui nou act normativ care să prevadă expressis verbis că autoritățile publice locale pot organiza concursuri în continuare, iar autoritățile centrale o pot face până la 31 decembrie 2021. Aceste prevederi existau deja în acte normative în vigoare (Legea 203/2020 și OG 17/2021), fiind astfel doar o măsură de precauție din partea Executivului.

Violeta Vijulie a declarat că „A fost o problemă de interpretare, cum că derogările care s-au dat de la Legea 55 nu ar mai fi în vigoare în momentul în care a apărut OUG 99/2021 care modifică Legea 55. Noi, ca să fim siguri că nu avem nicio problemă cu legalitatea concursurilor, începând de pe data 15 septembrie, nu am mai publicat anunțurile de concurs. Asta înseamnă că ele au fost suspendate până la clarificare, ca să nu avem surpriza neplăcută ca ele să fie atacate în instanță.

Am cerut punct de vedere la Consiliul Legislativ și la Ministerul Justiției, aceste două instituții ne-au spus că nu este nicio problemă pe legislație, dar răspunsurile pe care ni le dau sunt doar cu titlu de consultare și ele nu pot fi opozabile terților. Chiar dacă ei sunt de acord că nu este nicio problemă cu concursurile, s-ar putea ca cineva să dea în judecată și să aibă câștig de cauză”.

Pentru a elimina orice dubiu, în ședința de guvern de astăzi a intrat o ordonanță de urgență care se referă la posturile din administrația publică și care clarifică lucrurile. „Abrogă prevederile articolului V din Ordonanța Guvernului nr. 17/2021 și art. II din OUG 19/2011. Rămâne în vigoare din legea 203/2020 articolul II, care spune că autoritățile administrației publice locale și instituțiile din subordinea și coordonarea acestora au voie să organizeze concursuri și certificăm și faptul că în instituțiile administrației publice centrală se pot organiza concursuri până la 31 decembrie 2021”, explică președinta ANFP.

Violeta Vijulie afirmă că doar 53 de concursuri au fost suspendate, cele care ar fi trebuit publicate după intrarea în vigoare a OUG 99/2021. Chiar dacă modificările pot părea redundante, președinta ANFP precizează că „dăm un text care este mult mai clar: rămâne în vigoare Legea 203 și mai spune că avem voie să facem și în administrația publică centrală, cu termen limită 31 decembrie 2021”.

Vijulie a mai declarat că „Ordonanța de urgență are toate semnăturile, intră în ședința de guvern de azi și în momentul în care apare în Monitorul Oficial nu va mai exista absolut nicio confuzie. Nu știu de ce intrase o panică în instituții și săptămâna trecută ne-au sunat foarte mulți care au spus că nu înțeleg și ne-am gândit că decât să avem probleme în instanță cu concursurile – am amânat doar 53 de concursuri – mai bine facem această clarificare legislativă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.