Ministrul Energiei anunță vești bune despre prețul energiei din această iarnă

0
343

După întâlnirea de la Guvern cu premierul și cu reprezentanții autorităților și companiilor de energiei, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că va accelera aprobarea legii privind consumatorul vulnerabil, astfel încât prevederile ei să intre în vigoare mult mai repede.

Ministrul Energiei declară că „Ceea ce am spus în urmă cu două săptămâni că devansarea termenului de intrare în vigoare a consumatorului vulnerabil trebuie să se întâmple și acest lucru îl vom face începând cu 1 septembrie în Parlament și protecția consumatorului vulnerabil al celor care au cu adevărat nevoie de protecție. Este o prioritate pentru noi și o vom face.

Popescu a precizat că este vorba de o devansare a termenului pentru ca prevederile legii să se aplice chiar din această iarnă.

„Asta înseamnă că vom devansa termenul din anul 2022, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, cred că putem vorbi de această iarnă, în funcție de cum decurg discuțiile în Parlament”, a explicat ministrul.

Ministrul Energiei a precizat că principala cauza a prețului mediu crescut al energiei este certificatul de CO2.

„Ne uităm pe prețul mediu și a venit OPCOM cu prețul mediu al energiei electrice de la 1 ianuarie până la data de 31 iulie și prețul mediu pe piața românească, pe piața SPOT românească, este de 64 de euro – nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Sunt vârfuri și evident că trebuie să urmărim acest aspect. Principala cauză, am tot spus-o, este costul certificatului de CO2 – și nu numai în România. Peste tot acolo unde avem energie pe bază de cărbune prețul se închide foarte sus, este doar 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costul de producție și evident tot producătorii ceilalți vor beneficia de acest preț și vor face profit”, a mai spus ministrul.

Situația pe piața românească de energie este una haotică, prețurile atingând niveluri record chiar și pentru UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.